1. Megbeszélési fázis: előkészítés
Amit Ti hoztok: csapat, sör ötletek, név variációk, rengeteg kérdés és felvetés. Elegendő mintegy 4 m2-nyi hely az eszköznek, 3x32A ipari áram és mintegy 50-60 liter fogyasztásra alkalmas hálózati víz.
Amit mi hozunk: profi sörfőzdei berendezés, amellyel 50 liter sört készíthetünk. Szaktudás, amellyel a ti receptetekből, ötleteitekből együtt sört készítünk.
Az előkészítő megbeszélés során meghatározzuk, milyen sört szeretnétek. Mi beszerezzük a szükséges alapanyagokat, azaz a megfelelő malátát vagy malátákat, a komlókat, mert biztosan többfélét használunk majd, illetve az élesztőt.
2. Helyszíni fázis: sörfőzés Nálatok
Gépet, alapanyagokat a helyszínre hozzuk, beüzemeljük. A sörkészítés teljes ideje a helyszínen mintegy 5 óra. Ezalatt sör-témájú játékokat, vetélkedőket szervezünk, a köztes idő is hasznosan telik. Természetesen a születőben lévő sört kóstolni is lehet, a helyszínre telepítünk mobil sörcsapokat, és frissiben mérünk akár 5 különböző fajta kézműves sörremeket.
Mobil sörgyárunkban 50 liter sört főzünk le. A főzőüstben az előkészített malátát becefrézzük, majdan szűrjük. A szűrés végeredménye az édes sörlé, amelybe aztán a sör lelke, a titkot adó komló kerül, hogy fenséges illattal és keserízzel gazdagítsa a főzetet. Igazi látvány-, és illatorgia a forrásban lévő közeg és a komló egybekelése! A sörkészítés helyszíni bemutatása tulajdonképpen oktatási tevékenység is, hiszen eszközünkön a sörkészítés valamennyi technológiai lépése, illetve a felhasznált anyagok és műveletek ismertetésre kerülnek. Profi sörfőző mesterünk kérdéseitekre adott válaszaiból pedig mindent megtudhattok a sörkészítés misztikus világáról.
Fontos: a saját címke megtervezése. Amíg fő a sör, remek alkalom adódik arra, hogy a társaság nevet adjon a készülő remeknek, illetve címkét tervezzen, designt alkosson. Az együttlét alatt kitalált verziót aztán profi grafikusunkkal, nyomdánkkal készre gyártjuk. És hogy mi lehet a címkén? Cégetek logója, kitalált név vagy létező terméketek neve, bármi, amire büszkék vagytok. Ha szeretnétek, kreatív címketervetek alapján saját pólót is gyárthatunk nektek.
3. Háttérüzemi fázis: erjesztés, ászokolás, palackozás.
A mintegy 5 órás helyszíni főzés végén a hőcserélőn áthaladva megpihen a sör. Nincs más hátra, mint az élesztő hozzáadása és a hosszú leerjedés. A választott technológiától függően alsó-, vagy felsőerjesztésű sör lesz a végeredmény. Hidegkomlózhatjuk a további illat és harmonikus ízélmények kialakítása érdekében. A kész sört megfelelő nyomáson és hőmérsékleten tartjuk. Mintegy 3-4 hét elteltével sörünk elkészül, azaz alkalmassá válik arra, hogy palackokba töltsük, a palackokat a közösen kitalált címkével felruházzuk és dobozokba rejtve a megadott címre szállítsuk. Saját sörpalackjaitokat pedig üzleti partnereknek ajándékozhatjátok, vagy hazavihetik mindazok, akik a sörkészítés munkájában részt vettek.